Biografie Ton Snijders

Toetsenist Ton Snijders (Lisse, 1960) groeide op in een muzikaal gezin. Er werd veel klassieke muziek gedraaid en zijn ouders speelden piano. Zijn muzikale loopbaan begon in een Arnhems schoolbandje. Daarna speelde hij in reli-popbands. Aanvankelijk was Ton gitarist, later ontpopte hij zich als pianist. Hij studeerde lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium. Tijdens die studie ontmoette hij saxofonist Jan Kooper, die hij nog kende van de middelbare school in Arnhem. Begin jaren ’80 richtten ze de fusionband Coopertest op. Voor die band schreef Ton voor het eerst muziek. Een van de hoogtepunten van Coopertest was een optreden in 1991 op het North Sea Jazzfestival. In 2017 kwam de band nog één keer bij elkaar voor een drukbezocht reünieoptreden in Amsterdam.

Ton Snijders en Liesbeth List
Ton Snijders en Frank Boeijen op tour in Nederland

Frank Boeijen

1991 was voor Ton een belangrijk jaar: Frank Boeijen vroeg hem voor zijn band. Er ontstond een langdurige samenwerking, die nog altijd voortduurt. Hij begeleidde hem tijdens talloze concerten in Nederland en België en is sinds het begin van hun samenwerking op vrijwel al zijn albums te horen. Via Frank kwam Ton in contact met Liesbeth List. Hij werkte tot het einde van haar carrière, in 2017, met haar samen. Hoogtepunten waren het ‘Vedetten Gala’ in Carré, dat ook op dvd werd uitgebracht en haar album ‘Echo’ (2016) dat hij medeproduceerde en in zijn Teclats studio opnam.

Op tournee

Ton toerde daarnaast met vele groten uit de Nederlandse lichte muziek- en cabaretwereld, onder wie Ramses Shaffy, Youp van ’ t Hek, Stef Bos, Mathilde Santing en Sanne Wallis de Vries. Hij componeert ook in opdracht. Zo schreef hij de muziek voor de prijswinnende documentaire ‘De terugkeer van de monniken naar Schiermonnikoog’ (2016). Zijn veelzijdigheid blijkt ook uit zijn rol van muzikaal leider bij het jaarlijkse Emmy Verhey Kinderfestival in Zaltbommel.

Ton Snijders en Liesbeth List

Voor altijd in mijn hoofd en in mijn hart.

Image

Eigen muziek

Een album maken waarop zijn eigen geluid zou klinken was heel lang een droom. Die ging in 2007 in vervulling met ‘Zwaluw 22’ (cd en dvd). Drie jaar later kwam zijn tweede soloalbum uit: ‘Thuis’. Over deze dromerige en melancholieke albums is eens gezegd ‘Filmmuziek zonder film’.

 In 2014 verscheen het album ‘Ode to a dream’, dat hij maakte met musicus/componist/arrangeur Sebastiaan Koolhoven. Het duo noemt zich Lonesome Orchestra. Op ‘Ode to a dream’ is een belangrijke rol weggelegd  voor The City of Prague Philharmonic Orchestra, dat ook op Tons soloalbums prominent aanwezig is, zie Wikipedia voor meer info.

Aanstormend talent

Van recente datum is zijn kennismaking met zangeres Leonie Meijer. Haar album ‘NJ123’ (2017) werd grotendeels in de studio van Ton opgenomen. Samen tekenden ze voor de productie. Veel langer al werkt Ton met de Frans-Nederlandse zangeres Katell, die regelmatig in zijn studio is te vinden. In 2017 toerde hij met haar en mede-begeleider Mathijs van Til door Nederland met een programma rond Jacques Brel en Stromae.

Ton Snijders en Katell
Image

Youp van 't Hek

Dankzij goede vriend Rens van der Zalm maakt Ton sinds 2002 deel uit van de muzikale begeleidingsgroep van Youp van 't Hek.

Vaste waarden

Jan Kooper

Tijdens zijn studie ontmoette hij saxofonist Jan Kooper, die hij nog kende van de middelbare school in Arnhem. Begin jaren ’80 richtten ze de fusionband Coopertest op.

Rens van der Zalm

Ton speelt al zijn halve leven samen met multi instrumentalist en muzikale zielsverwant Rens van der Zalm alias 'De reus van Rotterdam'.

Lené te Voortwis

Met meesterbassist Lené te Voortwis speelt Ton al sinds begin jaren negentig. Samen produceerden ze onder andere het Liesbeth List album 'Echo' uit 2015.

Peter van Benthem

Al vier decennia muzikale rots in de branding, creator en inspirator.